Wat is de WBSO subsidie?

De WBSO subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is de belangrijkste fiscale stimuleringsregeling voor innovatieve bedrijven in Nederland. Met dit instrument kun je loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-projecten verlagen. In 2021 is het budget € 1.438 miljoen. WBSO, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), stimuleert technische innovatie binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Onder technische innovatie verstaan we de technische ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur, uitgevoerd binnen jouw eigen onderneming. Dankzij de WBSO krijgen zelfstandigen en bedrijven een tegemoetkoming  in de loonkosten van werknemers die werken aan Speur- en ontwikkelingswerk (S&O) projecten ook wel Research & Development (R&D) projecten genoemd.

wbso subsidie aanvragen met koffie

Voor wie is de subsidie?

De WBSO is bedoeld voor alle Nederlandse ondernemingen die afdrachtplichtig zijn voor de loonbelasting, maar ook voor zelfstandig ondernemers en eenmanszaken die afdrachtplichtig zijn voor de inkomstenbelasting en technisch iets nieuws ontwikkelen. Alle Nederlandse ondernemingen die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoeren, mogen deze subsidie aanvragen. Grote kans dat uw bedrijf daartussen zit! Start-ups, zzp’ers, mkb-bedrijven en multinationals komen in aanmerking. Deze regeling is vooral bij het mkb populair: ruim 97% van de aanvragers is mkb.

Waar kan ik de WBSO subsidie voor gebruiken?

De WBSO subsidie is bedoeld voor bedrijven die speur- en ontwikkelingswerk (S&O) uitvoeren. S&O is de Nederlandse term voor Research & Development (R&D). Je mag deze subsidie aanvragen voor twee categorieën S&O-projecten:

 • De ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur.
 • Activiteiten direct en uitsluitend gericht op technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Het S&O-werk moet zijn gericht op het oplossen van technische knelpunten, en de oplossing waaraan je werkt moet nieuw zijn voor jouw bedrijf.

Voorwaarden voor S&O-project

Uw S&O-project moet aan verschillende voorwaarden voldoen om WBSO te krijgen. Bijvoorbeeld:

 • Je ontwikkelt zelf een product, productieproces, programmatuur of doet technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO).
 • Bij een ontwikkelingsproject geldt dat je iets ontwikkelt wat technisch nieuw is.
 • Je lost zelf technische problemen op of zoekt zelf een verklaring voor een verschijnsel als je technisch wetenschappelijk onderzoek doet.
 • Je onderzoek of innovatie gebeurt binnen de EU.
 • Het is belangrijk dat de ontwikkelingen nog plaats moeten vinden. Deze regeling werkt niet met terugwerkende kracht.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De WBSO subsidie wordt verrekend als een korting op de af te dragen loonbelasting en premies volksverzekeringen. Deze korting bedraagt voor 2021:

 • Het tarief voor de eerste schijf bedraagt 40% over de eerste 350.000 euro aan S&O (loon)kosten en uitgaven. Voor starters ligt het percentage wat hoger, namelijk op 50%.
 • Voor alle kosten boven € 350.000,- is het tarief 16%, ook voor starters.

Let op: de tarieven van de eerste schijf zijn ten opzichte van voorgaande jaren verhoogd. Maak in 2021 slim gebruik van dit extra fiscale voordeel!

Als je behalve S&O-loonkosten ook andere kosten en uitgaven maakt die betrekking hebben op het project dan mag u die bij de S&O-loonkosten optellen.

Voor zelfstandigen die meer dan 500 S&O-uren per jaar maken, gelden de volgende bedragen in 2021:

 • Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek van 13.188 euro.
 • Voor starters bedraagt deze aftrek 19.786 euro.

Met de mogelijkheid tot voorfinanciering bij Innovation Funding kun jij het subsidiebedrag al binnen 3 dagen na aanvang voor je project op je rekening hebben staan.

Kom jij in aanmerking voor WBSO?

Doe de WBSO check!

Met een paar simpele vragen kunnen wij vaststellen of jij in aanmerking komt voor WBSO subsidie en zo je loonkosten kunt verlagen.

Het duurt 1 minuut en je ontvangt snel antwoord.

Wanneer is de aanvraagdeadline voor WBSO?

Het aanvraagproces van WBSO is sinds 1 januari 2020 flexibeler en sneller geworden. Vanaf 2020 kunnen bedrijven tot het einde van de maand WBSO aanvragen voor de daaropvolgende maand. Je kunt bijvoorbeeld een aanvraag indienen op 31 januari voor de periode vanaf 1 februari. Hierop is 1 uitzondering: de startdatum 1 januari 2021. Start de aanvraagperiode op 1 januari? Dien de aanvraag dan uiterlijk 20 december in. Verder kunnen bedrijven nu maximaal vier keer per jaar een aanvraag indienen. Voor zelfstandigen is er geen maximum. De WBSO vraag je aan voor minimaal 3 maanden en maximaal 12 maanden.

WBSO subsidie aanvragen? Dat doen we samen!

WBSO subsidie aanvragen? Innovation Funding kan jou hierbij helpen. Met onze kennis en ervaring  kan dit een aantrekkelijke optie zijn voor uw onderneming. Wij zullen het proces volledig ontzorgen.

WBSO leaflet aanvragen

 

wbso subsidie flyer

Benieuwd naar jouw WBSO mogelijkheden?