Eurostars subsidie voor internationale R&D samenwerkingen in het mkb

eurostars logo

Alleen kun je hele mooie dingen creëren, maar soms brengt een samenwerking je sneller en effectiever tot een doel. Werk je samen met partners in andere EU-landen aan een nieuwe marktgerichte technologie, dan is Eurostars een interessant programma voor jouw onderneming. 

Wat is Eurostars?

Het Europese innovatieprogramma Eurostars is een initiatief van EUREKA en de Europese commissie. Dit initiatief stimuleert marktgerichte technologische ontwikkeling, waarbij een mkb’er met minimaal één partner uit een Eurostars-land samenwerkt. Deze samenwerking biedt bedrijven de kans om toegang te krijgen tot nieuwe markten, te leren van de aanwezige kennis en technologieën in een ander land én om de risico’s van de ontwikkeling te delen. Kleine bedrijven kunnen zich daardoor sneller ontwikkelen en sneller groeien

Kom ik in aanmerking?

Deze regeling is bedoeld voor mkb’ers in de high tech onderzoeks- en ontwikkelingssector. De deelnemende bedrijven dienen uit één van de partnerlanden te komen. Naast bedrijven kunnen ook kennisinstellingen deelnemen aan het programma, zolang de hoofdaanvrager een mkb-onderneming is.

Welke landen doen mee?

Nederland is een Eurostars-land, net zoals: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken,  Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Israël, Italië, IJsland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.

Mkb’ers die nieuwe producten, processen of diensten sneller op de markt willen brengen, kunnen een beroep doen op het Eurostars programma. 

Dus, ben jij een mkb’er en richten jullie je op onderzoek en ontwikkeling (R&D)? Werk je daarbij samen met partners uit andere landen? Dan is Eurostars erg relevant.

Wat zijn de voorwaarden?

Om voor deze subsidie in aanmerking te komen zijn er een paar belangrijke voorwaarden om aan te voldoen. Dit geldt voor zowel het project als de samenwerking. Een aantal Eurostars voorwaarden zijn:

  • De hoofdaanvrager is een mkb dat R&D uitvoert in één van de partnerlanden zoals hierboven aangegeven;
  • Ten minste één andere onafhankelijke aanvrager is afkomstig uit één van de andere aangesloten landen;
  • Het MKB-bedrijf besteedt minimaal 10% van de omzet of FTE’s aan R&D;
  • Grote bedrijven mogen deelnemen aan samenwerking, mits het mkb-bedrijf minimaal 50% van de totale projectkosten draagt;
  • Geen van de deelnemers neemt meer dan 75% van de kosten op zich;
  • Het project wordt binnen drie jaar afgerond;

Hoeveel Eurostars subsidie kan ik aanvragen?

In totaal is er €1,1 miljard beschikbaar gesteld voor de Eurostars subsidie. Het Nederlandse budget bedraagt €19 miljoen per jaar. 

In Nederland bedraagt de subsidie maximaal 50% van de subsidiabele projectkosten. Dit kan oplopen tot een bedrag van €500.000,-. Het subsidiepercentage hangt af van de projectactiviteiten en de aard van de deelnemer(s). Bedrijven krijgen 35% voor onderzoekactiviteiten en 25% voor ontwikkelingsactiviteiten. Het mkb krijgt een extra 10%. Voor kennisinstellingen zijn deze percentages respectievelijk 50% en 25%. 

Wanneer is de Eurostars deadline?

De deadline is 22-09-2022

Eurostars subsidie aanvragen? Dat doen we samen! 

Ben je geïnteresseerd in de Eurostars subsidie, laat ons die dan voor je aanvragen. Wij hebben een brede expertise ontwikkeld in alle topsectoren. Onze kennis en ervaring én die van ons netwerk aan experts zetten wij graag in voor jouw aanvraag. Op tijd en volledig, zodat wij je van A tot Z kunnen ontzorgen in het hele traject. 

Weten hoe wij jou kunnen helpen?