Verum Drinks: Voorfinanciering erg waardevol voor start-ups

mei 27, 2021
|
Fabienne
Klantcase Verum

In het kader van positieve klantervaringen ging onze Sales Manager Michael langs bij Verum Drinks in Den Haag. Hier ontmoette hij Crispijn de Koning (founder en eigenaar Verum Drinks) en Jos van der Meer (eigenaar van Rocket Business). We spraken over deze succesvolle samenwerking, de weg naar WBSO subsidie, voorfinanciering voor start-ups en hun toekomstplannen. Lees snel verder.

Verum Drinks is hard op weg om hét alternatief voor koffie te worden. Hun product is een warme drank met vergelijkbare resultaten als koffie, zoals de extra energie, maar zonder die welbekende koffiedip. Verum is namelijk cafeïnevrij, en zit boordevol vitaminen en superfoods uit Azië. Voor het ontwikkelen van hun biologisch afbreekbare cups waren ze op zoek naar subsidie, en kwamen zo uit bij Innovation Funding, op advies van partner Rocket Business.

Waarom Verum?

Crispijn: Verum betekent waarheid in het Latijn. In de supermarkt zie je tegenwoordig veel producten met troep. Wij wilden een authentiek product, zonder gekkigheid. De naam Dély is weer een knipoog naar daily, als in je dagelijkse koffie (alternatief) momentje, maar ook naar décaf. 

We (Crispijn en zijn compagnon Erik Messemaker) zijn Verum begonnen vanuit een eigen zoektocht naar een gezond alternatief voor koffie. Ik werkte hard en wilde op elk moment van de dag energie hebben. Hierdoor dronk ik aardig wat koffie, maar op een gegeven moment merkte ik dat de cafeïne eerder averechts werkte. Ik wilde mijn leven beteren en beter voor mijn lichaam zorgen en ben stap voor stap dingen gaan proberen. Zo ook een maand zonder koffie. Qua energie was ik veel stabieler. Toen kwam de vraag ‘Kunnen we niet iets maken waarbij je wel de effecten van koffie ervaart, maar wat veel gezonder is?’.

Dit alternatief was Verum Dély Energize. We dachten in een paar maandjes wel wat te kunnen ontwikkelen en hadden ook al salesgesprekken klaar staan. Uiteindelijk kostte het 1,5 jaar aan ontwikkelen om tot ons eerste product te komen, toen nog in sachet vorm. We hebben lang geëxperimenteerd met verschillende vitamines en superfoods. Het mooie aan superfoods is dat ze direct effect hebben op je lichaam. Het is veel krachtiger dan ‘reguliere’ ingrediënten en je ervaart direct de energie ervan. Minder dan een jaar na de lancering liggen we in de Jumbo en Holland & Barrett en komen er alweer nieuwe productlanceringen aan.

Crispijn en Erik Verum

Kun je iets meer vertellen over jullie WBSO traject?

Crispijn: Wij hebben WBSO aangevraagd voor het ontwikkelen van onze biologisch afbreekbare koffiecups. Deze bestaan al voor reguliere koffie, maar de bijzondere combinatie van ingrediënten waaronder superfoods in ons product vroeg om een andere aanpak. Vooral Erik is nauw betrokken geweest bij deze ontwikkelingen en is ondertussen een ware food developer.

Jos klopte bij ons aan over WBSO, hij had in Innovation Funding een goede partner gevonden. Dit vertrouwen van Jos, de expertise van de consultant bij Innovation Funding en de mogelijkheid tot voorfinanciering gaf voor ons als start-up de doorslag. Dit gaf ons als de mogelijkheid om een beetje met de financiën te schakelen en stappen te maken. Normaal gesproken moet je lang wachten op de afdracht van de loonbelasting vanuit de RVO. In plaats daarvan konden we nu direct gebruik maken van het voordeel en dit terugstoppen in onze onderneming. Iets wat zeker in het begin heel waardevol is.

De samenwerking kwam snel op gang. ‘s Ochtends hadden we een introductie meeting met zijn allen en ‘s middags zijn de contracten getekend. Het voelde gewoon goed. Vanaf dat moment gingen we dus het traject in en verliep alles heel soepel. We zijn heel goed ondersteund en de communicatie was fijn en proactief.

Wat is de rol van Rocket Business in dit verhaal?

Crispijn: Jos en Rocket Business zijn een goede partner in het herkennen van groeikansen voor onze onderneming. In ons geval met name voor financiering. Jos heeft een groot netwerk en veel kennis van zaken, wat voor ons heel waardevol is. Ook heeft Jos met andere ondernemingen al ervaring in het Verenigd Koninkrijk, waar wij ook de markt hopen te veroveren. Zeker in de start-up fase heb je iemand nodig die breed ontwikkeld is.

Jos: Wij proberen een brede adviesrol te vervullen. Op financieel vlak, maar vaak ook organisatorisch. Onze klanten zijn hele pientere gasten, en natuurlijk ook pientere dames die goed zijn in wat ze doen. Wij vullen dit aan met (financieel) advies.

Zou je het inschakelen van een intermediair voor subsidies aanraden?

Crispijn: Ik zou het zeker aanraden. Niet alleen was het fijn dat wij er zelf niet over na hoefden te denken en gewoon door konden focussen op het verder bouwen van Verum. Helemaal bij ons in de start-up fase heb je helemaal geen tijd om je daarin te verdiepen Ook heeft een intermediair vaak veel meer creatieve ideeën en uitgangspunten door jarenlange ervaring. Het hele WBSO traject kan ook best ingewikkeld zijn voor een buitenstaander. Je weet er niet veel vanaf of wat er precies bij een aanvraag komt kijken. 

Ik heb geen seconde meer zelf na hoeven denken.

Michael: Het is wel belangrijk dat je een intermediair hebt waar jij je goed bij voelt. De communicatie is heel belangrijk en degene die jouw aanvraag schrijft moet jouw onderneming goed begrijpen. Bij Innovation Funding proberen wij deze band te versterken door nauw contact, interviews en transparantie in de samenwerking.

Hoe is de samenwerking met Innovation Funding verlopen tot nu toe?

Jos: De samenwerking is fijn. De diensten van Innovation Funding sluiten goed aan bij mijn klanten. Ik werk veel met start-ups en scale-ups en met name de voorfinanciering is voor hen erg interessant. Ik had voorheen een aantal mindere ervaringen met WBSO. Klanten probeerden het zelf uit te vogelen, maar kwamen dan vaak in de problemen bij de controle omdat alles toch niet goed onderhouden was. Innovation helpt bij het inrichten en aanvragen van de subsidie, de urenregistratie (binnenkort met een handige app, stay tuned) en plannen maken om zo de subsidie te krijgen, maar ook te Op zoek naar financiering/subsidie. Het snelle schakelen en actief handelen is zeker een pluspunt.

Crispijn: Ik ben heel positief, vooral over de proactieve communicatie. Ik kan mij focussen op  mijn business en sales met vertrouwen dat het goed zit. Nu we de WBSO binnen hebben kijken we verder naar andere mogelijkheden. Het is fijn om iemand te hebben met kennis van zaken en creatief meedenkt. Ook met het WBSO traject was het contact goed. Er was goed overleg over de aanvraag, vooraf en achteraf. Mijn consultant Gerard gaf bijvoorbeeld van tevoren aan dat de RVO zou kunnen bellen en wat ik kon verwachten. Hierdoor was ik goed voorbereid op het gesprek met de RVO.

Het communicatie stuk is serieus goed ingericht. Dit helpt heel erg aan het vertrouwen en het ontzorgen.

Michael: Wij weten ons ook steeds beter te positioneren in de competitieve subsidiemarkt. Onze voorfinanciering is zeker voor startups, maar ook voor andere bedrijven heel interessant. Ook op andere vlakken blinken we uit. We zijn trots op onze sterke communicatie en transparantie naar de klanten toe. We weten hoe het proces in elkaar steekt en spelen daarop in zodat het voor jou gesneden koek is.

Logo Innovation Funding, Verum en Rocket Business

Wat zijn de toekomstplannen van Verum?

Michael: Jullie hebben in een korte tijd al grote successen bereikt zoals verschillende verkooppunten in de Jumbo en nu ook landelijk bij Holland&Barrett. Kloppen er al investeerders aan bij jullie?

Crispijn: De markt is nog nieuw en de weg is vrij. Zolang er nog grote stappen te behalen zijn zullen wij niet zomaar verkopen. We hebben er nog veel te veel plezier aan en zitten vol met ideeën. Bijna dagelijks komt Erik wel met een nieuw plan aanzetten, hij is heel erg eager en dat motiveert mij ook. 

Uiteindelijk willen wij het grootste koffie alternatief ter wereld worden. Niet alleen in Nederland, maar we zijn nu ook bezig met uitbreiden naar omliggende landen. Verder zien wij kansen op het functionele gebied van drank en voeding. Mensen zijn niet meer puur bourgondisch aan het consumeren, maar denken ook steeds meer na over wat eten toevoegt aan hun lichaam en leven. 

Verum Drinks heeft mede dankzij de inzet van Rocket Business, Innovation Funding en natuurlijk Founders Crispijn en Erik al mooie kansen gehad met hun bedrijf. Binnenkort komt Verum met een nieuw product, dus houd hun website en socials in de gaten. Wij hopen vanuit deze samenwerking nog veel meer mooie plannen te verwezenlijken. Ben jij ook op zoek naar een financiële partner of advies op financieel gebied?