Hoe financier ik mijn innovatie?

april 5, 2021
|
Gerard
financiering - muntjes in potje

Ook in de zakelijke wereld geldt de regel dat stilstaan achteruitgaan is. Het is dan ook van groot belang dat we blijven innoveren om zo nieuwe producten, diensten en zelfs processen te introduceren. Wij weten echter als geen ander dat innovatie ook erg duur kan zijn. Neem nou productontwikkeling. Niet alleen komt hier vaak een uitgebreid en duur marktonderzoek aan te pas, men moet het product ook gaan ontwerpen, je zit met prototypes, testfases, en uiteindelijk ook productie-, marketing- en verkoopkosten. Het is dan vaak ook even puzzelen hoe we innovatie nu financieel gebolwerkt krijgen.

In dit artikel leggen we uit hoe jij je innovatie kan financieren, welke financieringsmogelijkheden er zijn en welke subsidies er beschikbaar zijn voor innovatie.

Wat is innovatie?

Wanneer we het over innovatie hebben, dan hebben we het simpel gezegd over iedere verbetering – hoe groot of hoe klein dan ook, die wordt aangebracht aan jouw onderneming, een product of proces. Of je er nou aan denkt om een nieuw product op de markt te brengen, te investeren in een nieuwe webshop of zelfs een reeks handige en doelgerichte opleidingen voor je personeel.

Zoals hierboven reeds vermeld kan innovatie zowel een grote verandering inhouden als een kleine aanpassing. Zo kan je bijvoorbeeld een nieuw en innovatief product op de markt brengen terwijl kleine aanpassingen maken aan een bestaande dienst of een product met herlancering in het achterhoofd eveneens als innovatie gezien kan worden.

robot

Welke typen innovatie zijn er?

Er zijn een hele hoop soorten innovatie waarin jij als bedrijf of onderneming kan investeren. Hier zetten we de types innovatie alvast op een rijtje.

 1. Productinnovatie

Wanneer we het over productinnovatie hebben, dan spreken we over het op de markt brengen van een nieuw product, of het verbeteren van een bestaand product.

 1. Dienstinnovatie

Diensteninnovatie is het op de markt brengen of verbeteren van een dienst.

 1. Procesinnovatie

Procesinnovatie treedt op wanneer je gaat nadenken over de processen binnen je bedrijf en investeringen doet om deze processen efficiƫnter te laten verlopen.

 1. Technologische innovatie

Wil jij investeren in nieuwe technologie om jouw bedrijfsprocessen, diensten, producten of zelfs bedrijfsafdelingen te verbeteren of efficiƫnter te laten verlopen? Dan doe jij aan technologische innovatie.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor innovatie?

Innoveren kan echter heel wat geld kosten. Het is dan ook niet onbelangrijk dat je de financieringsmogelijkheden voor jouw innovatie onderzoekt. Ook hier heb je een heleboel mogelijkheden zoals:

 • Zelf financieren
 • Aanvraag doen voor subsidies
 • Extern financieren
 • Investeren met risicokapitaal
financiering - muntjes in potje

Subsidies voor innovatie

Een van de beste manieren om innovatie te financieren is door middel van subsidies. Met subsidies kan de overheid innoverende ondernemers een steuntje in de rug geven. Er zijn echter een heleboel verschillende soorten subsidies waar we hier even wat dieper op in zullen gaan.

 • Vroegefasefinanciering

Van idee tot product in de rekken – het innoveren van producten kost handenvol geld in iedere fase van de productontwikkeling. Door middel van vroegefasefinanciering kun jij geld bekomen om jouw product te helpen ontwikkelen, van concept tot vervolginvestering.

 • Innovatiekrediet

Heb jij een gewaagd idee, maar is dat technisch erg risicovol, of heb je te maken met een klinisch ontwikkelingsproject? Dan kan je een innovatiekrediet aanvragen. Hier kan je maximaal 5 miljoen euro aanvragen voor klinische projecten en 10 miljoen voor technisch risicovolle projecten.

Wanneer je in jouw bedrijf aan research en development wil doen om te innoveren kan je eventueel subsidies krijgen in de vorm van een korting op de loonbelasting. De overheid is hiervoor op zoek naar innovatieve en nieuwe producten zoals bijvoorbeeld metaal 3d printers, verpakkingen van biomassa, en andere (circulaire) productinnovaties.

MIT staat voor Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren waar mbk bedrijven en ondernemingen over de regiogrenzen heen subsidies kunnen krijgen voor innovatie. Het gaat hier vooral om financiering van haalbaarheidsonderzoek, aankoop van informatie en kennis, en samenwerking.

De vier hoofdletters staan voor: Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in het mkb. Het is absoluut slim om met deze subsidie jouw organisatie en personeel vaktechnisch naar een hoger plan te brengen. Deze subsidie kan jou helpen om binnen jouw onderneming een opleidingsprocedure op te richten.

Horizon subsidies zijn subsidies die worden uitgereikt aan bedrijven en ondernemingen die op een innovatieve manier oplossingen zoeken en vinden voor grote maatschappelijke vraagstukken. Projecten met een multidisciplinaire aanpak die samenwerken met andere groepen, ondernemingen en bedrijven in Europa maken het meest kans op deze subsidies.

 • Eurostars

Werk je als ondernemer samen met partners en bedrijven in andere landen, en ben je op zoek bent naar een financiering voor een project binnen de high tech onderzoeks- en ontwikkelingssector? Dan kan je een aanvraag indienen voor de Eurostars subsidie. Deze subsidies proberen vooral de groei van kleine en middelgrote ondernemingen binnen de europese unie te ondersteunen.

Vragen over funding voor innovatie?