Bijna 96 miljard euro beschikbaar voor innovatie

maart 12, 2021
|
Fabienne
horizon europe

Goed nieuws voor innovatieve ondernemers en onderzoekers in Nederland en Europa. Het budget voor Horizon Europe, het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, is vastgesteld op 95,5 miljard euro. Tot en met 2027 kunnen ondernemers en onderzoekers hier beroep op doen.

“Dit innovatieprogramma is van groot belang. Het gaat om slim economisch herstel vanuit de coronacrisis én het is een cruciale basis voor het versterken van onze kennis en het creëren van de banen en inkomsten in de toekomst. Denk aan technologieën als fotonica, robotica, AI en quantum waar toekomstige producten en diensten mee gemaakt kunnen en gaan worden. Nederland en de EU zijn daar vanaf het begin bij betrokken en dat moeten we blijven. Daarom is Horizon Europe onmisbaar in de ondersteuning van het innovatieve mkb zoals startups en scale-ups.” Aldus Mona Keizer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

30 procent meer financiering

Horizon Europe bouwt voort op het succes van Horizon 2020 dat liep van 2014 tot vorig jaar. Toen was er 63,5 miljard beschikbaar, waarvan Nederland ongeveer 5 miljard aan subsidie uithaalde. Nederland had hiermee per inwoner het meeste subsidie binnengehaald. Ditmaal is er 30% meer financiering beschikbaar voor het vergroten van wetenschappelijke kennis en het versnellen van economische groei.

Eerste calls

De eerste oproepen voor aanvragen zijn ook uitgebracht. De eerste oproep betreft Starting Grants van de Europese Onderzoeksraad. Het doel is steun te verlenen aan toponderzoekers om hun eigen onafhankelijk onderzoeksteam of -programma op te zetten. Deze call heeft een budget van 619 miljoen euro met een deadline op 8 april.

Op 11 maart is oproep voor Consolidator Grants worden gepubliceerd voor onderzoekers die hun eigen onafhankelijke onderzoeksteam of -programma willen funden. Het budget hiervoor bedraagt 633 miljoen euro. De deadline voor aanvragen is 20 april. Ten slotte zal de Europese Onderzoeksraad op 20 mei een oproep voor Advanced Grants publiceren voor vooraanstaande, ervaren onderzoekers. Het budget bedraagt 626 miljoen euro en de deadline is 31 augustus.

Meer lezen over Horizon Europe en het aanvragen ervan? Bekijk onze subsidiepagina.

uitleg structuur Horizon Europe
Structuur Horizon Europe van de European Commision